مفطرات روزه*
خوردن و آشامیدن
وارد شدن آب به دهان بدون اختیار :
اگر در حال غسل کردن آب از راه بینى وارد دهان شود و از گلو پایین رود و این وارد شدن آب به دهان سهوى و غیر اختیارى باشد ، حکم روزه این شخص چیست ؟
جواب : در فرض سؤال روزه او باطل نمى شود .
* آمپول تقویتى :
آیا استفاده از آمپولهاى مغذى و تقویتى در رگ براى بیمار از مفطرات روزه است ؟
جواب : احوط ترک آن است .
* استفاده از دستگاه تنفسى :
شخصى که دچار بیمارى تنگى نفس مى باشد و مى خواهد روزه بگیرد آیا جایز است از دستگاه تنفسى استفاده نماید ؟
جواب : اگر غیر از هوا چیز دیگرى در آن نباشد اشکال ندارد .
* مسواک زدن :
آیا جایز است روزه دار با رعایت احتیاط مسواک بزند ؟
جواب : با مراعات اشکالى ندارد .
* اخراج اخلاط سینه در حال نماز :
اگر روزه دار در اثناى نماز اخلاط سر یا سینه به فضاى دهان او برسد و حفظ روزه متوقف بر باطل کردن نماز باشد ، باید نماز را باطل کند یا روزه را ؟
جواب : اگر مى تواند با دستمال و امثال آن اخلاط را از فضاى دهان خارج کند ، این کار را انجام دهد و الاّ باید نماز را باطل نماید نه روزه را و اگر روزه راباطل کند باید کفاره عمدى بدهد و باطل کردن نماز اشکال ندارد ، خصوصاً در چنین موردى .
اگر در حین خواندن نماز اخلاط سینه به فضاى دهان روزه دار برسد و حفظ روزه متوقف بر باطل کردن نماز باشد در حالى که وقت تنگ است ، باید نمازش را باطل کند یا روزه اش را ؟
جواب : باید با دست یا غیر آن اخلاط را بیرون آورد بنحوى که تلفظ نشود لذا توقف بر ابطال نماز ندارد و بر فرض محال اگر توقف داشت داخل در مسئله اهم و مهم مى شود و درصورت تساوى یا عدم علم به اهم ، تخییر است .
جمـاع:
* اجبار زن بر جماع :
مردى که به واسطه سفر یا مرض روزه نمى گیرد اگر زن خود را مجبور به جماع کند آیازن باید از شوهرش اطاعت کند ؟
جواب : بر زن اطاعت شوهر واجب نیست در جماع در روزه واجب معین .
* دخول کمتر از ختنه گاه :
در ماه مبارک رمضان اگر با قصد دخول جماع کند و کمتر از ختنه گاه داخل شود و منى هم بیرون نیاید آیا روزه او باطل مى شود ؟
جواب : با قصد دخول باطل مى شود ولى واجب است امساک و بعداً قضا را بجا آورد و در صورتى که مفطر دیگرى بجا نیاورده کفاره ندارد .
* ملاعبه بدون انزال :
اگر کسى در ماه مبارک رمضان با زن اجنبى ملاعبه کند و انزال نشود روزه وى چه حکمى دارد ؟
جواب : اگر قصد انزال نداشته و عادتش هم همین بوده که با ملاعبه انزال نمى شده روزه باطل نیست ولى باید فوراً توبه کند زیرا خداوند از پرهیزکاران مى پذیرد .
استمناء:
معالجه بیمارى که در بیمارستان تحت معالجه و مداواى پزشکان قرار دارد منحصر به تجزیه منى بیمار مى باشد و چون بیمار مجرد است گرفتن منى متوقف بر استمناء آن هم در ماه مبارک رمضان است ، حکم استمناء و روزه مریض را تفصیلاً شرح دهید ؟
جواب : مخفى نباشد که استمناء از نظر شریعت مقدسه اسلام حرام و مبغوض است ، بنابراین تا ممکن است باید سعى کرد از طریق حلال منى را به دست آورد ولو این که با عقد موقت همسرى انتخاب نماید ، ولى در صورتى که انتخاب همسر ممکن نباشد و اگر مرض هم علاج نشود خطرناک خواهد بود به طورى که موجب هلاکت یا نقص عضو یا مشقت فراوان باشد ، در این صورت استمناء ضرورى خواهد بود و بلا مانع است و لکن در روز ماه مبارک رمضان اقدام به استمناء نکند و اگر مى تواند باید صبر کند تا ماه مبارک رمضان منقضى شود و در صورتى که نمى تواند صبر کند یا تأخیر براى او ضرر مهمى دارد سعى کند در روز ماه مبارک این عمل را انجام ندهد و اگر احیاناً درشب غیرممکن است و ضرورت دارد که روز انجام دهد بایدتاحد مسافت شرعى مسافرت کند تا روزه او باطل شود سپس اقدام نماید ولى در صورتى که نه شب مى تواند اقدام کندو نه مسافرت براى او ممکن مى باشد با توجه به ضرورت معالجه و عدم امکان تأخیر اقدام مجاز خواهد بود و در این صورت تنها روزه آن روز را قضا مى نماید و کفاره به عهده او نخواهد بود .
دروغ بستن به خدا و پیامبر (صلى الله علیه وآله وسلم):
آیا دروغ بستن به خدا و حضرت محمّد (صلى الله علیه وآله وسلم) و آل محمد (علیهم السلام)مبطل روزه است ؟
جواب : دروغ بستن عمدى بر خدا و بر حضرت محمّد (صلى الله علیه وآله وسلم) مبطل روزه است و بر الائمه (علیهم السلام) احوط ترک است .
کشیدن سیگار:
آیا کشیدن سیگار براى روزه دار اشکال دارد ؟
جواب : بلى اشکال دارد .
* بوى دود :
آیا دود سیگار به نحوى که روزه دار بوى آن را احساس کند نه این که دود را وارد دهان کند ، مفطر است ؟
جواب : خود دود مفطر است بنابر احوط ، ولى بوى آن مفطر نیست .
بقاء بر جنابت:
شخصى در ماه رمضان یقین داشته که براى غسل وقت دارد لذا وارد حمام مى شود براى غسل ولى تازه مى خواهد سرش را غسل دهد که اذان صبح گفته مى شود ، حکم روزه او چه مى شود ؟
جواب : روزه او صحیح است و در صورتى که با شنیدن اذان یقین به دخول فجر نکند باید غسل را ادامه دهد و اگر وقت تنگ باشد تیمم نماید .
* غسل کردن با آب نجس :
شخصى در ماه رمضان جنب بوده غسل مى کند بعد از دو روز مى فهمد آب غسل نجس بوده ، حکم نماز و روزه او در روزهاى گذشته چگونه است ؟
جواب : روزه هایش صحیح است على الظاهر و نماز را قضا نماید .
* احتلام در روزه ماه مبارک :
: کسى که در روز ماه مبارک رمضان محتلم شده آیا واجب است که زود غسل نماید ؟
جواب : مبادرت به غسل واجب نیست .
قصد باطل کردن روزه:
در جماع اگر کمتر از مقدار ختنه گاه داخل شود و منى بیرون نیاید روزه باطل مى شود ؟ آیا قصد دخول روزه را باطل مى کند ؟ جواب : با قصد دخول روزه باطل مى شود ولى واجب است امساک و بعداً قضاى آن را به جاآورد و در صورتى که مفطر دیگرى به جا نیاورد کفاره ندارد |